Header Reklam
Header Reklam

Shura Enerji Dönüşüm Merkezi, Net Sıfır 2053: Enerji Sektörü için Politikalar Raporunu Yayınladı

29 Kasım 2023
Shura Enerji Dönüşüm Merkezi, Net Sıfır 2053: Enerji Sektörü için Politikalar Raporunu Yayınladı

Yakın zamanda küresel olarak yaşanan enerji krizi ve iklim değişikliği kapsamında ülkelerin net sıfır emisyonlu bir ekonomiye geçişi için harekete geçildi. Özellikle Covid 19 ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enerji arz güvenliği sağlanırken enerjiye erişimin sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi konusu hız kazandı. Bu konuya dikkat çeken Shura Enerji Dönüşüm Merkezi, Türkiye’de uygulanan güncel iklim ve enerji politikaları ile dünyadaki iyi uygulamalar gözetilerek, Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşması yolunda, ekonominin tüm sektörlerinde izlenebilecek çeşitli politika önerilerinin oluşturulması amacıyla Net Sıfır 2053: Enerji Sektörü için Politikalar raporunu yayınladı.
Atmosferde bulunan sera gazı emisyonlarının artması sonucunda oluşan iklim değişikliğinin etkileri giderek daha görünür hale gelirken, bu etkilerin azaltılması ve iklim krizinin önüne geçilmesi için ülkeler temiz teknolojileri öne çıkararak iklim-nötr politikalar geliştirmeye başladı. Net Sıfır 2053: Enerji Sektörü için Politikalar raporunda, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, tüm sektörlerde enerji dönüşümünün gerçekleşmesi, değer zincirinin tüm aşamalarında köklü değişiklikleri beraberinde getireceğini belirtiliyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için politika ve düzenlemeler, teknolojik atılımlar ve toplumda kazanılmış tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi pek çok farklı öğenin bütüncül olarak ele alınması gerekliliğine vurgu yapılıyor.
Rapor kapsamında Türkiye için elektrik ve son kullanım sektörlerinde uygulanabilecek politika önerilerinin bütüncül bir bakış açısıyla geliştirilmesi amaçlanıyor. Net sıfır emisyon hedefinin uzun vadeli olması önerilen politikaların farklı dönemlerde farklı uygulamalar bağlamında işlerlik kazanmasını sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu bağlamda, enerji dönüşümünü gerçekleştirecek politikaların belirlenmesi ve uygulanması için karar verme gücüne sahip, iklim değişikliği konularına bütüncül bir yaklaşım getirerek kapsamlı bir koordinasyon sağlayacak, mevcut ve gelecek fonların doğru yönetimi ve dağıtımı için etkili uygulamalar yapabilecek, tüm sektör paydaşlarını kapsayıcı kurumlar üstü bir “koordinasyon kurulu” yapısının oluşturulması öneriliyor.
Dünyada uygulanan iklim değişikliğiyle mücadele politikaları; karbon fiyatlaması, yenilenebilir enerji teşvikleri, enerji verimliliği destekleri ve standartları, elektrifikasyonu artıracak politikalar, elektrik sisteminde düzenlemeler ve esneklik artırıcı uygulamalar gibi pek çok seçeneği barındırıyor. Raporda, enerji dönüşümü ve karbonsuzlaşma süreçlerinin daha hızlı ve daha az maliyetli olarak tamamlanabilmesi için bu geniş politika yelpazesi arasından doğru bir bileşimin oluşturulmasının önemine vurgu yapılıyor. 
 



Slider Altına