Header Reklam
Header Reklam

ABD’de CO2 Emisyonları Azaldı, 2023'te Elektrik Üretiminin En Büyük Kaynağı Güneş Enerjisi Oldu

10 Aralık 2023
ABD’de CO2 Emisyonları Azaldı, 2023'te Elektrik Üretiminin En Büyük Kaynağı Güneş Enerjisi Oldu

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), ABD enerji sektörünün 2023 yılında 2022'ye göre %3 düşüşle yaklaşık 4.790 milyon metrik ton karbondioksit (CO2) salımı olacağını tahmin ediyor; bu düşüşün büyük bir kısmı kömür yakıtlı elektrik üretimindeki azalmadan kaynaklanıyor. EIA, enerji santrallerinin üretiminin daha çok güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara bağlı olduğunu belirtti.

EIA, CO2 emisyonlarının 2023'e göre %1 azalmasıyla bu eğilimin 2024'te de devam etmesini bekliyor. Buna ek olarak EIA, kâr amacı gütmeyen bir araştırma ve eğitim kuruluşu olan SUN DAY Campaign tarafından yapılan bir incelemede belirtildiği gibi, güneş enerjisinin 2023'te en hızlı büyüyen üretim kaynağı ve en büyük yeni nesil kaynak olacağını tahmin ediyor.
Güneş enerjisi, 2022'nin aynı dönemine kıyasla %14,3 oranında büyüdü; bu, diğer tüm enerji kaynaklarından daha fazla. SUN DAY Campaign, bunun büyük ölçüde, üretimi %19,8 artan ve toplam güneş enerjisi üretiminin neredeyse üçte birini (%30,8) oluşturan "tahmini" küçük ölçekli (örneğin çatı üstü) güneş enerjisi PV'sindeki büyümeden kaynaklandığını söyledi. Dokuz aylık dönemde güneş enerjisi ABD'nin toplam elektrik üretiminin %5,8'ini oluşturdu. Bir yıl önce güneş enerjisinin payı %5,0 idi.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki CO2 emisyonlarının büyük bir kaynağı fosil yakıtla çalışan enerji üretimidir. Doğal gaz, nispeten düşük maliyetli bir yakıt olması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük elektrik kaynağı haline gelmiştir. Doğal gaz emisyonları aynı zamanda konut ve ticari sektörlerde alan ısıtma amaçlı ve sanayi sektöründe üretim süreçlerinde tüketiminden de kaynaklanmaktadır. EIA, ABD'nin doğal gazdan kaynaklanan CO2 emisyonlarının 2023'te %1 artacağını ve 2024'te nispeten sabit kalacağını tahmin ediyor.
EIA, CO2 emisyonlarındaki tahmini azalmanın büyük ölçüde kömür yakıtlı enerji santrallerinden elde edilen daha düşük elektrik üretiminden kaynaklandığını ve bunun 2023'te kömürle ilişkili CO2 emisyonlarında %18, 2024'te ise %5'lik bir düşüşe katkıda bulunmasını beklediğini söyledi. Elektrik enerjisi sektörü, doğal gazdan kaynaklanan ekonomik rekabet ve yeni yenilenebilir üretim kapasitesi nedeniyle önemli miktarda kömür yakıtlı üretim kapasitesini kullanımdan kaldırıyor.
Elektrik enerjisi sektörü son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldi. Yenilenebilir enerji üretimindeki son artışın büyük bir kısmı, 2023 ve 2024 yıllarında hizmete girecek olan 60 gigawatt'lık yeni güneş enerjisi üretim kapasitesinin beklenen sonucudur. Artan hidroelektrik üretimi tahminlere ve yeni enerji üretimindeki mütevazı kazanımlara ek olarak güneş enerjisi kapasitesinin de artması bekleniyor. Rüzgâr kapasitesi, gelecek yıl hem kömür yakıtlı hem de doğal gaz yakıtlı elektrik üretimini azaltacak.

Kaynak: Power Engineering



Slider Altına