Header Reklam
Header Reklam

Hidrojen Alanında Japonya ve AB İşbirliği Yapıyor

31 Aralık 2022
Hidrojen Alanında Japonya ve AB İşbirliği Yapıyor

Japonya, ulusal bir "Temel Hidrojen Stratejisi" benimseyen ilk ülke olarak kabul ediliyor ve bir "hidrojen toplumuna" dönüşmek istiyor. Pazar araştırma firması Fuji Keizai tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Japonya'daki hidrojen pazarının 2030 yılına kadar 56 kat büyüyerek 408,5 milyar JPY'ye ulaşması bekleniyor.

Japonya, özellikle ulaşım, ısıtma ve enerji üretimindeki uygulamalarına odaklanarak hidrojen konusunda lider konumda bulunuyor. Bu sektörlerin birçoğunda Japonya halihazırda teknolojik bir lider. Ülke ayrıca hidrojen ve yeşil büyüme stratejilerinde ortaya koyduğu tedbirlerle bu sektörlerdeki liderliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Japonya büyük ölçüde enerji ithalatına bağımlıdır ve hem fosil hem de yenilenebilir çok az yerel enerji kaynağına sahiptir. Bununla birlikte, Japon hükümetinin hızlandırılmış bir enerji geçişine izin vermek için yararlanmayı amaçladığı, yüzer açık deniz rüzgâr santrallerinin genişlemesi için büyük potansiyele sahiptir. Bununla birlikte, birçok AB üye ülkesi gibi Japonya'nın da 2050 yılına kadar net sıfıra geçişini hızlandırmak için önemli bir hidrojen ithalatçısı olması gerekecek. Ülke şimdiden uluslararası ortaklıklar kurmaya başladı ve uluslararası tedarik zinciri gelişimi konusunda da lider konumda. Biri Brunei'den kimyasal olarak dönüştürülmüş hidrojen ithal eden ve diğeri dünyanın ilk sıvılaştırılmış hidrojen taşıyıcısını kullanarak Avustralya'dan sıvılaştırılmış hidrojen ithal eden iki hidrojen tedarik zinciri demonstrasyon projesi halihazırda faaliyette.

Uzun vadede, yeşil hidrojenin ayrıca önemli bir rol oynaması bekleniyor ve Japonya, 2020'de açıldığı sırada 10 MW'lık elektrolizörü ile dünyanın en büyüğü olan Fukushima Hidrojen Enerjisi Araştırma Sahası gibi ilgili tanıtım projelerine de yatırım yapıyor. Japonya ve AB, bazı hidrojen teknolojileri konusunda rekabet halinde olsalar da, şu anda yeşil hidrojene farklı vurgular yaparak, farklı enerji ve iklim politikaları izliyor olsalar da, Japonya, AB için çok önemli uzun vadeli bir ortak olabilir. Japonya, başta yakıt hücreleri olmak üzere hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesinde önde gelen ülkelerden biri.

AB ve Japonya, Aralık ayının başında, inovasyonu teşvik etmek ve uluslararası bir hidrojen pazarı geliştirmek için bir İşbirliği Mutabakat Zaptı (MoC) imzalayarak hidrojen konusundaki işbirliklerini yoğunlaştırdı. Hidrojen teknolojisinde öncüler olarak AB ve Japonya, yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojenin sürdürülebilir ve uygun fiyatlı üretimi, ticareti, nakliyesi, depolanması, dağıtımı ve kullanımı için birlikte çalışacak. Her iki taraf da 2050 yılına kadar iklim açısından nötr olma yönünde uzun vadeli bir hedef belirledi ve metan emisyonları konusunda daha yakın işbirliği de görüşülüyor.



Slider Altına